Nolas långsoffor från Kungsträdgården i Stockholm. Foto: Jann Lipka

Nolas klassiska soffa åter i produktion

När Kungsträdgården byggdes om inför att Stockholm blivit Europas Kulturhuvudstad 1998, hamnade den arkitektoniska gestaltningen på arkitekt Aleksander Wolodarski. I ett unikt samarbete mellan Nola, Wolodarski och dåvarande stadsträdgårdsmästare Carl-Fredrik Wachtmeister togs en ny soffa för Kungsträdgården fram utifrån en äldre förlaga i gjutjärn och målad furu. En soffa, som nu återigen tas upp i produktion.

Ombyggnationen av Kungsträdgården

Kungsträdgården byggdes om en första gång på 1950-talet, men det var först 1998 som platsen fick dess nuvarande utformning. Inför den nya ombyggnaden som sammanföll med att Stockholm utsetts till Kulturhuvudstad utlyste Stockholms stad en tävling, som vanns av arkitekt Aleksander Wolodarski i samarbete med Anna-Paula Andersson. Det blev startskottet till ett samarbete mellan Nola, Wolodarski och dåvarande stadsträdgårdsmästare Carl-Fredrik Wachtmeister.

Kungsträdgården hade tidigare haft en tydlig barockkänsla som gått förlorad i samband med ombyggnationen 1953. Den nya gestaltningen som nu togs fram av Wolodarski och Wachtmeister återupptog stilidealet, vilket speglas på flera plan. Genom gradänger där människor kunde sitta i uppdelade rum, och i de formmässigt pampiga gavlarna i gjutjärn till de nya långsofforna. I samband med upprustningen planterades också de rosablommande körsbärsträd som i kombination med skulptören Sivert Lindbloms karaktäristiska urnor utmärker platsen. 22 år senare är platsen altjämt en mycket uppskattad och central mötesplats.

- Sofforna i Kungsträdgården har under åren klarat tidens tand och ögats kritiska blick, säger Agneta Stake, ägare av Nola och som deltog aktivt i projektet när det begav sig. Hon fortsätter,  - Det visar på hur viktigt det är med en genomtänkt stadsplanering i samklang med dess omgivning, där möbler i den offentliga miljön ska hålla under lång tid genom material och design av hög kvalitet.  - Ett helhetstänkande helt enkelt, avslutar Agneta Stake.

Image

Soffa Kungsträdgården

Nolas soffor för Kungsträdgården byggde vidare på en äldre förlaga från 1800-talet, som Wolodarski/Wachtmeister utgått i från. Replikan gjordes om till långsoffor, där den gamla formen togs fram i ny tappning. Nola ritade, lät gjuta och tog fram modellerna till sofforna. Originalfärgen var från början en varm gråton, som smälte in i omgivningen men som nyligen ommålades i en ljusare grön nyans.

Sofforna har under alla år fungerat som en självklar plats för Stockholmarna och för dess besökare att slå sig ned på och njuta av, som den sköna oas mitt i centrum som Kungsträdgården i dag är. Nola tar nu upp soffan i produktion igen, utifrån modellen från 1998 och dess äldre förlaga. Till soffgaveln i gjutjärn tillkommer målad svensk furu. Inom en snar framtid kommer soffan, som får namnet Kungsträdgården att finnas i Nolas ordinarie sortiment.

Image
Nolas långsoffor från Kungsträdgården i Stockholm. Foto: Jann Lipka